zondag 15 juli 2012

Angstaanjagend blanco ontmaskerd


Een leegte, niets zo uitdagend en beangstigend tegelijk. Soms vraag ik me af of leegtes wel gevuld moeten worden, want t-shirts zonder opdruk kunnen ook prachtig zijn op zichzelf. Soms voelt creƫren ook een beetje als breken, het breken van het gebrek. Je kunt iets neerzetten en weer weghalen, maar dan zal het nooit meer blanco zijn, want de geschiedenis is ook een vulling. Ik heb mezelf ook gevuld met ervaringen sinds mijn geboorte, natuurlijk is het verrijkend, maar soms zou het fijn zijn om heel veel niet te weten, geen mening en geen kennis, dat niemand verwacht dat ik antwoord.
Dus ik vraag me af kun je leegte maken? Door dementie, de deleteknop, typex, gummen en afvoerputjes ogenschijnlijk wel, maar de geschiedenis blijft. Zelfs een blanco vel papier heeft een achtergrondverhaal, dus wellicht is leegte slechts een illusie, want wat visueel leeg is, is vast al gevuld geweest op een andere manier. Een beter woord voor leegte is misschien gebrek, een gebrek aan (visuele)waarnemingen, waardoor men geen eigenschappen kan herkennen.

Waarschijnlijk is dit geheel een vreemd verhaal, maar ik hoop hiermee de angst voor het breken van de leegte een beetje weg te nemen. Want wat "leeg" is, is dus niet "niets", maar heeft alleen een gebrek aan uiterlijke kenmerken, je hoeft dus niet iets nieuws te maken, maar slechts iets toe te voegen. Iets toe voegen aan iets wat je niet kent is waarschijnlijk nog steeds geen gemakkelijke opgave, maar het is gevoelsmatig minder hoogdrempelig naar mijn idee. Want iets "nieuws" maken moet origineel en ingenieus zijn, terwijl iets toevoegen zich slechts hoeft te meten aan de voorafgaande toevoeging. En de fabricering van een velletje papier is niet zo origineel en ingenieus, dus een toevoeging stijgt al snel boven het niveau uit.

Misschien is dit wel een van de geschreven stukken die niet boven het niveau van de geschiedenis van het blanco uitstijgt, maar ook dan is er nog de hoop dat het kan inspireren voor een volgend, beter stuk.


Lees verder...