dinsdag 27 juli 2010

Sore skin































Je hebt je vast weleens verbrand, toch? Hoe prettig voelt het om je huid te verkoelen met water? En hoeveel schiet je er uiteindelijk mee op? Een kwartier later is het verkoelende effect uitgewerkt en realiseer je dat je er niets mee opgeschoten bent. Een bekende uitspraak komt boven: "Tijd heelt alle wonden". Maar wachten in pijn duurt lang.
Lees verder...

zondag 18 juli 2010

Between brains and bottles

Als ik een reden zou moeten geven voor de meeste van mijn overpeinzingen dan zou dat overmatig alcoholgebruik zijn. Zowel door mij als door anderen. Hoeveel vervaagde, roezige nachten ik wel niet heb meegemaakt en van hoeveel daarvan ik spijt heb gehad zou ik niet eens meer weten. Waarom is echter redelijk duidelijk voor mij; het gevoel van vrijheid, het jezelf ontketenen van gêne en het feit dat ik denk dat ik toch nog iets meer uit de nacht haal dan slapen. En het tweede punt zorgt natuurlijk voor de nodige problemen. Wereldwijd wordt er verkondigd dat je je niet moet laten beïnvloeden door anderen en gewoon "jezelf moet zijn", een nogal vaag begrip als je het mij vraagt. Want "jezelf zijn" en daarmee letterlijk doen wat er in je opkomt zorgt in de meeste gevallen alleen maar voor problemen. Zo had ik vroeger altijd het verlangen om op de tafel te springen, de reacties van anderen weerhielden mij hiervan. Niemand is van nature beschaafd, dit wordt je bijgebracht door anderen en de ontwikkeling van schaamte is daarbij meer dan noodzakelijk. Ik weid lichtelijk uit, maar mijn punt is, dronkenschap schakelt schaamte uit. En daarmee ontluikt een gevoel van onoverwinnelijkheid en vrijheid. Deze twee zorgen voor de herinneringen die je later, als je er aan denkt en het je überhaupt nog herinnert, het liefst wil laten verdwijnen. Een wereld zonder schaamte is onmogelijk, we kunnen dan nog wel rechtop lopen en onze neus in een keer aanraken, maar we zouden ons constant onveilig voelen en zelf ook de de vervelendste zaken uithalen.
Maar goed, laat ik niet alleen de negatieve kant van alcohol belichten, er zijn immers genoeg redenen waarom we wel drinken, anders deden we dat allang niet meer. Het gevoel van vrijheid brengt ons ook zoveel gezelligheid, spontaniteit en vooral afwisseling. De vreemde dingen die we 's nachts meemaken helpen ons door de dagen heen en we hebben altijd iets om over te praten. Voor mij is alcohol dan ook niet onmisbaar, maar wel extensief. Ik zou een hoop missen en misschien ook nog wel een hoop niet begrijpen zonder alcohol. Wat meer"jezelf zijn" is wat mij betreft dan ook een absolute aanrader 's nachts, maar laat alsjeblieft een gezonde hoeveelheid gêne toe overdag. Want hoeveel sommige mensen het ook haten; ik vind het roodkleuren van iemands wangen een prachtig fenomeen.
Lees verder...